Sydafrika, semesterlandet

Sydafrika, semesterlandet

Sydafrika har en komplex historia och ett våldsamt förflutet. Närmare femtio år av apartheid har visserligen följts av demokrati, men statsapparaten har istället blivit allt mer infekterad av korruption. Brottsligheten är hög i internationell jämförelse men drabbar sällan besökare i landet, om man bara är lite street smart och håller en låg profil med sina värdesaker. Tvärtom är det så att Sydafrika välkomnar turister och behöver dem mer än någonsin efter pandeminedstängningarna.

Visst finns det resebyråer som skräddarsyr rundresor i Sydafrika vilket kan vara ett bekvämt sätt att besöka landet, men det tenderar att bli dyrt då nivån på boende gärna hamnar i det övre segmentet. Sydafrika lämpar sig istället väl att upptäckas på egen hand. Den svenska kronan räcker långt och det finns hur många prisvärda pensionat och B&B’s som helst. Vägnätet är generellt bra och att hyra bil är en vanlig lösning. Men välj gärna en miljöbil då för att minska klimatavtrycket. Dock är Sydafrika ett mycket stort land och man kör kanske helst inte mellan de två stora turistmagneterna Krugerparken och Kapstaden. Då är det bra att veta att det finns flera flygbolag som erbjuder billiga inrikesbiljetter.

Men utöver Krugers mäktiga djurliv och Kap-provinsen med sina vingårdar och den vindpinade Godahoppsudden finns mycket annat att se. Bergskedjan Drakensbergen ringlar sig 1000 kilometer genom landet och erbjuder vandring och klättring av varierande svårhetsgrad. I norr är bergen lägre men där finns spektakulära naturscenerier som Blyde River Canyon och God’s Window. I söder är bergskedjans toppar högre med massiv som Cathedral Peak och The Amphitheatre och världens näst högsta vattenfall, Tugela Falls. I närheten finns även den ultimata körutmaningen: den slingriga grusvägen upp till Sani Pass och gränsstationen till Lesotho. Inget man bör ge sig på utan 4×4 dock, men väl uppe kan man belöna sig själv med en öl på Afrikas högst belägna pub (2874 möh).

Vackra Garden Route med samhällen som Knysna och Mosselbaai känner många till. Men kuststräckan norr om Durban upp mot gränsen till Moçambique hyser också många pärlor. St Lucia och de omgivande våtmarkerna med rikt djur- och fågelliv är ett exempel. Ett annat är mysiga Sodwana Bay med fantastiska möjligheter till dykning och djuphavsfiske, eller bara slappt strandhäng till vågornas brus.

Detta är ändå bara att skrapa på ytan. Sydafrika har så mycket att erbjuda oavsett om man är en familj, ett kompisgäng eller ett smekmånadspar.