Förbered dig inför semestern

Förbered dig inför semestern

Nu går vi mot semestertider och då är det alltid viktigt att du förbereder dig inför din semester. Det gäller att alltid vara förberedd på vad som helst, speciellt om du ska semestra i Sverige. Vädret kan ändras i sista sekunden och nya restriktioner kan uppkomma över en natt. Det är viktigare än någonsin att du håller dig uppdaterad med vad som händer i världen för att undvika att du blir fast någonstans eller att dina planer blir förstörda. Du måste vara flexibel med dina planer och vara beredd på ändringar i sista minuten.

Viktiga förberedelser

Oavsett om du ska åka någonstans eller om du ska stanna hemma under semestern är det alltid bra att ha ett första hjälpen-kit. I det bör du alltid ha bandage, smärtstillande, allergitabletter, nässpray, plåster och halstabletter. Utöver det är det alltid bra om du vaccinerat dig mot olika sjukdomar du kan få på semester, främst sådana som orsakats av fästingar. Det är också alltid bra att ha ett klamydiatest ifall något skulle hända som gör att du känner dig osäker på om du kan ha blivit smittad. I övrigt är det alltid bra att ha något slags myggmedel hemma, speciellt om du bor nära vatten eller om du lätt blir myggbiten, det har förutspåtts att det lär bli många myggor i Sverige i år så det är alltid bäst att vara på den säkra sidan. Så klart bör du även ha solskyddsfaktor så att du inte bränner dig i solen.

Planera semestern

I år ser väl semestersituationen lite annorlunda ut från tidigare år eftersom det är krångligt att resa någonstans och det kan uppstå lite av ett moraliskt dilemma när det kommer till resor. Om du absolut vill åka utomlands kan du så klart göra det, se bara till att du då testar dig mot covid innan du åker och sedan igen när du kommit hem. Kolla upp vilka regler som gäller i det land du tänkt besöka och gör allt du kan för att följa de restriktioner som finns i det landet och i Sverige när du kommit hem. Om du planerar en hemester behöver du bara följa de svenska restriktionerna och se till att du håller avstånd och planerar din semester på ett sätt så att du inte utsätter dig själv eller andra för en alltför hög smittrisk. Var också beredd på eventuella ändringar under semesterns gång.