Hemestring – den nygamla semestern

Hemestring – den nygamla semestern

När reserestriktioner infördes blev hemester ett populärt begrepp. Hemester, alltså att semestra hemma i Sverige, kändes för många som en ny upplevelse. Det var en chans att upptäcka vårt avlånga land under sommaren. Men hemester är inget nytt. Det finns en lång tradition av att semestra hemma genom camping och sommarstugor.

Skaffa ett fritidshus

Motsvarande den amerikanska drömmen så finns det i Sverige villa, vovve och Volvo. Ibland också tillägget med en fin sommarstuga att använda under semestern. Det finns många stugområden i Sverige dit folk reser på sommaren för att ha det lugnt, bada och sola. Stockholms skärgård är en klassiker, men fenomenet återfinns nära vattendrag i hela Sverige. Det finns dock en del att tänka på när fritidshus är till salu, viktiga saker som avgör om det är läge att köpa eller inte.

Det underbara läget

För många är läget det viktigaste. Var ligger ditt drömfritidshus? Ska det ligga nära vatten? Eller är du mer intresserad av jaktmöjligheter? Kanske vill du ha ett fritidshus nära bergen så du kan åka skidor? Även om termen sommarstuga är vanlig för fritidshus så finns det alla möjligheter att använda de året runt.

El, värme och vatten

Förutom läget så måste du även tänka på komforten i huset. Ska det gå att bo i huset året runt? Vill du ha rinnande vatten och avlopp inne i stugan? För den som bara ska använda fritidshuset på sommaren är värme och elförbrukning kanske inte högst upp på listan, men fritidshus som ska användas året runt kommer kräva lite mer för att räkningarna inte ska skena när det blir kallt och mörkt. Det går att få nybyggda fritidshus med alla moderna bekvämligheter men det är också vanligt med äldre stugor utan rinnande vatten. Där finns dock möjligheten att sätta sin alldeles egen prägel på stugan.

Skapa, vila eller jobba?

Vad ska du använda fritidshuset till? En äldre stuga kan vara ett perfekt ställe för renovering och skapande. Eller kanske ska det vara en flykt från allt, en oas för vila? Eller ska det vara ett ställe dit du kan åka för att fokusera på ett särskilt projekt på jobbet? Oavsett hur, när och var din stuga ska användas så finns det mängder med möjligheter för en perfekt hemester.