Res och studera på samma gång

Res och studera på samma gång

Det finns två sätt som du kan resa och studera på samma gång. Antingen studerar du utomlands eller så studerar du på distans och passar på att resa under tiden.

Studera utomlands

Att studera utomlands är en stor dröm för många. Få läsa på ett anrikt amerikanskt eller brittiskt universitet, eller få bo i Paris och utveckla franskan under ett år. Eller så vill du flytta bortanför de vanligaste länderna, och istället få uppleva ett land i Afrika eller Sydamerika. För att kunna studera utomlands måste du oftast läsa ett program. De svenska universiteten har särskilda utbyten med andra utländska universitet. Det innebär att om du läser till socionom i Umeå, så kommer du lättast kunna studera utomlands på något av de universitet som Umeå universitet har en särskild förbindelse med. Det är ett bra sätt att få utvecklas som person, förbättra sina språkkunskaper och även få en extra merit i CV:et när det är dags att söka jobb.

Studera på distans

Men det finns också ett annat sätt att studera och resa på en och samma gång: studera på distans. Det passar dig som vill ha mer frihet. Låt oss säga att du alltid har drömt om att resa jorden runt, men har inte nog sparkapital på banken. Då kan du söka distanskurser på universitet eller högskolor, och leva på ditt CSN-lån och bidragsdelen. Naturligtvis behöver du ha ett sparkapital på banken för att kunna vara borta under en längre tid, men det är ett enkelt sätt om du känner att du vill få se någonting annat.

Det är smartast att åka till Sydostasien som är riktigt billigt. Eller så är ni ett gäng som ska studera på distans och som hyr en gemensam bostad i London, Berlin eller i Italien. Du måste tänka på att göra det billigt. Sedan är det viktigt att du alltid har tillgång till Wi-Fi och tar dina studier på allvar. Glöm inte heller att studielånet ska betalas tillbaka. Det absolut bästa är att bara ta bidragsdelen som en liten extra backup, och att ha sparat ihop resten av pengarna. För att kunna resa och studera på distans samtidigt måste du också anmäla dig till en kurs som inte har obligatoriska närvaromoment. Tänk också på att du behöver ta med dig studielitteraturen på resan.